Novinky
 
Rychlý kontakt
Tel.: 732 139 075
E-mail: asto@asto.cz

Ošetření nábytku

17.1.2023

Dřevo je přírodní materiál, který je jedinečný svoji strukturou a při dobrém zacházení se chlubí mnohaletou životností. Vzpomeňte si třeba na česká panovnická sídla vybavená staletým nábytkem či na vřetenovité schodiště na zámku v Lednici pocházející z roku 1851, které po více než sto padesáti letech neztratilo na kráse a je důkazem, že péče o dřevěný nábytek přináší cenné poklady pro další generace. Jak tedy postupovat při ošetření nábytku?

Jak ošetřovat jednotlivé druhy nábytku?

Celkově ASTO doporučuje chránit nábytek před dlouhodobým působením slunečních paprsků (hrozí změna odstínu povrchů, popraskání kůže či zeslabení textilií). Nábytek také chraňte před vlhkem a teplem (např. pod hrníčky používejte izolační podložku). Nábytek má různé povrchy – jak tedy ošetřovat dřevo, kůži či čalounění?

  • Dřevěný nábytek
    Pro běžné ošetření stačí navlhčený hadřík a omyté dřevo obratem otřeme do sucha. Pokud máte nový nábytek, tak jej během prvního půl roku neošetřujte leštěnkami ani vosky (dřevo je ošetřeno z výroby). Po uplynutí této dobry doporučuje povrch ošetřovat přírodním balzámem, který dodá nábytku svěží vzhled.

  • Kožené povrchy
    Drobné nečistoty odstraňte vlhkým hadříkem a opět povrch otřete do sucha. Kůže je „živý“ přírodní materiál, který vyžaduje 1 – 2x ročně ošetření výživou (balzámem na ošetření kožených povrchů).

  • Čalouněné povrchy
    Pravidelnou údržbu provádějte vysavačem (používejte slabý výkon, ať se textilie „nevytahá“), popř. šamponováním. Při větší znečištění je lepší vyhledat odbornou službu, která se postará o mokré vysávání.

Další doporučení

Pro ošetření používejte takový hadřík, který nepouští vlákna a pokud je mokrý, snažte se ho co nejvíce vyždímat – po ošetření povrch ještě ve směrů pórů osušte. Pokud chcete použít nový přípravek, poraďte se s odborníky, nebo jej nejdříve vyzkoušejte na malé ploše, jak bude s povrchem reagovat. Vybírejte takové prostředky na čištění, které neobsahují abraziva (minimalizujte možnost poškrábání). ASTO doporučuje pro údržbu leštěnky či polytury se včelím voskem.

Kvalitně zpracovaný nábytek z poctivých materiálů má předurčenou dlouhou životnost. Pokud jeho používání podpoříte ještě pravidelnou údržbou, můžete se z něho těšit nejen vy, ale i další generace.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.