Novinky
 
Rychlý kontakt
Tel.: 732 139 075
E-mail: asto@asto.cz

Vliv a využití barev v interiéru

9.1.2023

Barvy ovlivňují naši psychiku a náladu. Zelená nás uklidní, modrá působí chladivě a naopak tóny žluté hřejivě. Vliv a využití barev v interiéru je velice individuální. Co se líbí jednomu, nemusí padnout do oka druhému. ASTO přináší základní přehled, na co byste při vybírání barev v interiéru neměli zapomenout.

Vliv barev v interiéru

Barevné spektrum je široké a lidské oko nerozlišuje barvy vždy stejně. Co se vám může zdát jako jasná červená, jiný ji označí za oranžovou. Dále i jednotlivé tóny mění vliv barev v interiéru – světle modrá působí čistě a studeně, naopak azurově modrá připomíná jasné nebe nebo azurové moře a může navodit dojem útulna a hřejivé pocity spojené s letní dovolenou.

Přírodní barevné odstíny jsou jistotou

Výrazné a pestré barvy jsou jistě zajímavé na pohled, ale v běžném životě mohou působit energicky a znepokojivě. Už od nepaměti člověka obklopovaly přírodní barevné tóny, které navozují uklidňující atmosféru a i v interiéru mají své místo. Béžové, hnědé či zelené barvy jsou jasnou volbou, která v kombinaci se stylovým dřevěným nábytkem vykouzlí to pravé domácí pohodlí.

Kombinace barev

Barevných kombinací je nespočet a jejich volba je čistě individuální. Neměli bychom ovšem zapomenout, že méně je někdy více. Vhodně zvolené dvě tři barvy udělají více parády, než barevný mix mnoha odstínů.

Volba barev by také měly vycházet z promyšleného návrhu, nikoliv z módních trendů, které jsou pomíjivé. Všeobecně platí, že by velké plochy měly mít světlé a neutrální barvy, díky kterým se místnost nejen opticky zvětší, ale také neubírají světlo a působí příjemně. Tmavé tóny je vhodné použít na doplňky.

S použitím pestrých a výrazných barev bychom se měli opět řídit přírodou – v přírodě se sice objevují, ale spíše doplňkově. Barevně nápadnější je vhodné zvolit prvky pro naše pohodlí (např. sedací soupravy), solitery nebo menší doplňky.

ASTO vám přeje, ať je vaše zvolená barevná kombinace tou pravou, která vám vytvoří útulné a pohodové bydlení.