Novinky
 
Rychlý kontakt
Tel.: 732 139 075
E-mail: asto@asto.cz

Čištění čalounění

23.1.2023

Čalounění se objevuje snad v každé domácnosti. Ať už se jedná o válendy, taburetky, židle či sedací soupravy, vždy tento nábytek potřebuje péči, aby si zachoval co nejdéle krásný vzhled. Jak tedy postupovat, aby čalounění vypadalo stále krásně? A jak se o něj postarat při čištění?

Čištění čalouněného nábytku

Čištění čalouněného nábytku doporučujeme pomocí suché pěny (např. Kobosan) či šamponování a pro odstranění nečistot používejte pouze měkkou houbu. Pokud se stane, že se čalounění polije, nikdy skvrny silou netřete, ale pomocí savých ubrousků či hadříků skvrnu co nejdříve vysajte do sucha.

Ošetření koženého nábytku

Pokud je nábytek potažený kůží, ošetřujte povrch jemnou hadřičkou. Nečistoty z kůže nikdy neškrábejte, ale pro odstranění použijte např. osvědčený přípravek Soft Clean a jemně vyčistěte. Jelikož je kůže přírodní materiál, potřebuje 1-2x ročně vyživovat. K tomu poslouží pasta či krém Leather Cream. Toto ošetření dodá kůži přirozenou mastnotu a zabrání vzniku prasklin. Dále povrch ochrání před dalším znečištěním a odstraní i drobné škrábance.

6 rad, čemu se vyhnout u čalouněného nábytku

  • nikdy čalounění nemáčejte
  • nikdy nepoužívejte benzinové čističe
  • nikdy skvrny neškrábejte ostrými předměty
  • nikdy čalounění nevystavujte přímým slunečným paprskům
  • nikdy nepožívejte pro vysávání maximální tah a drsné hubice vysavačů
  • nikdy čalounění a nábytek nevystavujte sálavému teplu

Stačí drobná péče a nábytek se vám odvděčí dlouhou životností a krásným vzhledem. Pokud vás zajímá, jak ošetřovat dřevěný nábytek, podrobné rady naleznete v článku Ošetření nábytku. Prostředky na údržbu nábytku lze zakoupit na prodejnách ASTO.